Årets Kask

Årets Kask 2023 utdelades till inspektör Berit Blick för hennes engagemang och för att hon är ett föredöme som polis.Berit som varit i yrket sedan 1975 fick den vanliga kasken i trä, ett presentkort, en flaska vin och ett nydesignat diplom.

 

Årets Kask tilldelades Håkan Stenbäck för hans arbete i Sociala Insatsgruppen, där  kriminella får hjälp med att återgå till rätt sida av lagen, och hans arbete med information till svenska och utländska studenter och ensamkommande ungdomar om hur det svenska samhället fungerar.

Mötet avslutades med lotteridragning samt kaffe och sedvanlig räksmörgås.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstin Sjöberg

Ordförande

“Årets KASK” (insats)

  • Linköpingspolisens seniorklubb (LPSK) premierar någon medlem i klubben eller någon annan som jobbar inom Linköpingspolisen.
  • Priset tilldelas den som gjort en extra insats under året.
  • Priset delas ut på årsmötet eller annat lämpligt tillfälle.

Priset består av en plakett gjord av vår egen medlem Janolov Adolfsson, presentkort och blommor.

 


 “Årets Kask” delades ut för första gången på klubbens 71 årsmöte den 24 februari 2015 av klubbens vice ordförande Bo Josefsson.


“Årets Kask” gick i år till Magnus Skoglund, narkotikapolisen, Linköping.

Håkan Evertsson lämnar här över “Årets Kask” till Magnus Skoglund. Minnesbild, blommor och presentkort.

 

Narkotikaspanaren fick “Årets Kask” – Linköping – Corren.se – Nyheter Linköping Östergötland

Linköping Engagemang för individen gav Magnus Skoglund priset “Årets Kask”

“Årets Kask” är ett pris som delas ut av Linköpingspolisens seniorklubb (LSPK). I år går priset till narkotikapolisen Magnus Skoglund.

– Motiveringen är hans stora engagemang när det rör narkotikafrågor. Han engagerar sig för både enskilda missbrukare och deras familjer. Sen är Magnus bra på så sätt att han står för det han tycker är rätt och är inte rädd för att säga sin mening. Både internt och externt, säger ordförande i LSPK Håkan Evertsson.

Magnus Skoglund menar att han kanske blivit en “synlig spanare” för att han har vågat prata om och peka på problematiken i massmedia.

– För oss som jobbar med det här är det inte konstigt eller förvånande att det ser ut som det gör med den våldsspiral som råder. Det är oftast en kamp om narkotikamarknaden på ett eller annat sätt.

Magnus Skoglund är kriminalinspektör och har varit polis på narkotikaroteln i över 20 år. Bland annat har han varit gruppchef för gatulangningsgruppen i 16 år. Idag finns inte gatulangngningsgruppen kvar och Magnus Skoglund jobbar med grövre narkotikabrott och utredningar.

– Jag tror fortfarande att det behövs grupper där ute som har en kontinuitet mot de enskilda missbrukarna. För oss handlade det om att hjälpa individen, inte bara om att jaga knarket. Den biten saknas tyvärr nu.

Det har blivit lägre straff och tillgången på narkotika har ökat menar Magnus Skoglund.

– Vi har sett med oro på utvecklingen under många år. Särskilt sedan 2009 förändrade straffbilden för narkotikabrott. Det har kanske påverkat polismyndighetens vilja att satsa på de här frågorna.

Linköpingspolisens seniorklubb premierar årligen någon medlem i klubben, eller någon annan som jobbar inom Linköpingspolisen och priset tilldelas den som gjort en extra insats under året.

– Det är en ära att bil ihågkommen av seniorklubben. Många av medlemmarna har jag ju jobbat med och jag är en av de få som är kvar från den gamla narkotikagruppen. Uppskattningen betyder jättemycket personligt och det ger en extra kick för att fortsätta med det jag gör.

Det har blivit lägre straff och tillgången på narkotika har ökat menar Magnus Skoglund.

– Vi har sett med oro på utvecklingen under många år. Särskilt sedan 2009 förändrade straffbilden för narkotikabrott. Det har kanske påverkat polismyndighetens vilja att satsa på de här frågorna.

Linköpingspolisens seniorklubb premierar årligen någon medlem i klubben, eller någon annan som jobbar inom Linköpingspolisen och priset tilldelas den som gjort en extra insats under året.

– Det är en ära att bil ihågkommen av seniorklubben. Många av medlemmarna har jag ju jobbat med och jag är en av de få som är kvar från den gamla narkotikagruppen. Uppskattningen betyder jättemycket personligt och det ger en extra kick för att fortsätta med det jag gör.

 


Mottagare av “Årets KASK”

2016

  1. Till Kenth Almroth för hans arbete och engagemang för ungdomar i Linköping, samt för hans orädda synpunkter både internt inom Polisen och externt med sina engagerande debattinlägg.

DSC01371

POLISTIDNINGEN i april 2016

”Någon måste ge föräldrarna verktygen”

Publicerad 2016-04-06

Skäggetorp-Kenth-002

Kenth Almroth och Eva Bäck Foto: Emma Eneström

AKTUELLT – Du ska flytta på dig. Jag tänker inte flytta på mig.
Killen som ställer sig i vägen är liten och tunn med fjunig överläpp. Men han har, som Kenth Almroth säger, en jädra attityd. Därför tar polisen killen åt sidan och de pratar en stund. Om respekt. Det vore lögn att påstå att de är överens om ordets innebörd i sammanhanget.

Att känna ungdomarna vid namn, att vara känd för dem och att ta sig tid att prata, det är nyckeln till mycket om man ska tro Kent Almroth. Han har varit med länge, följt många ungdomar till vuxen ålder och tilldelades nyligen en utmärkelse från Linköpingspolisens Seniorklubb för sitt arbete med ungdomar.

Vi befinner oss på Skäggetorpsskolan i ett av de 15 områden som enligt en färsk rapport är särskilt utsatta för kriminalitet. Dock sticker Skäggetorp ut på listan genom att vara det enda av de 15 områdena som Polismyndigheten inte uttalat prioriterar.
– Anledningen till att Skäggetorp hamnade på listan är nog hur det såg ut här för ett par år sedan, tror Kenth Almroth.

Då hade man problem med ett kriminellt nätverk. Men sedan de i somras sägs ha haft ihjäl en av sina egna, med högt anseende i området, har de enligt honom i princip försvunnit.  Nu är drogförsäljning bland de mycket unga det största problemet för poliserna. Det och konflikter som uppstår, inte sällan med ursprung i sociala medier som Snapchat och Periscope.

Eva Bäck, som ingår i samma grupp områdespoliser som Kenth Almroth har bättre koll på den virtuella världen.
– Med Periscope direktsänder man ju. Det förekommer att de sitter någonstans med en smällare och lovar att till exempel spränga något när de får så och så många likes. Då händer det ju att vuxna som ser det ringer oss. Nyss var det några som skulle elda upp en moped och då såg ju jag live att de hade ett vapen också, säger Eva Bäck.

Båda är överens om att de har stor nytta av varandras erfarenheter. När Eva Bäck var ny skulle hon inte ha kommit långt utan Kenth Almroths alla kontakter och själv har han stor nytta av hennes koll på sociala medier.
– Men du måste ju vara ledig ibland också, säger han och skrattar.

Sedan omorganisationen finns det inte längre några ungdomspoliser utan de ingår i lokalpolisområdet och har blivit områdespoliser med ett mycket större upptagningsområde än tidigare. Men Kenth Almroth menar att det kommer bli fortsatt mycket fokus på ungdomarna. Många av dem ringer fortfarande både honom och Eva Bäck regelbundet och de vill gärna behålla kontakterna även om det blir svårare när arbetsytan växer.

Ett tips Eva Bäck fått in gäller en ung kille som har visat sig lite väl intresserad av terrororganisationen IS. Hans beteende har väckt en del uppmärksamhet. I samråd med Säpo har Eva Bäck kommit fram till att de bör ta en närmare titt på honom. Hon och Kenth Almroth besöker rektorn på killens skola. Enligt honom verkar det mer ha varit en grej, ett påhitt bland många andra och nu tycks intresset ha avtagit. Ärendet skrivs av.

I Ryd, en annan stadsdel i Linköping, har det brunnit en del bilar på sista tiden. Lokaltidningen Corren har bokat tid med Kenth Almroth utanför centrumet för en filmad intervju om problemen. Hans gissning är att det är unga killar som ligger bakom. Killar vars föräldrar kanske varken behärskar språket eller sina rättigheter som föräldrar i Sverige särskilt väl.
– Ungarna får ett övertag. De säger till föräldrarna att de inte kan hindra dem från att till exempel gå ut på kvällen. De kanske hotar med att kontakta soc eller polisen. Det har jag börjat förstå när vi har möten med föräldrarna.

På så vis menar Kenth Almroth att när barnen som växer upp i Skäggetorp, där de flesta vuxna är födda i ett annat land, utmanar gränserna stöter de på patrull först när de kommer i kontakt med polisen, och det bekymrar honom.
– Någon måste berätta för de här föräldrarna vad de har för rättigheter. Ge dem redskapen att sätta egna gränser för sina barn.

Skäggetorp Kenth 011

ÅRETS KASK

Kenth Almroth tilldelades nyligen Linköpingspolisens Seniorklubbs utmärkelse Årets Kask för sitt arbete med stadens ungdomar. Han fick då en plakett och 500 kronor. För att fira bjöd han kollegorna på tårta.
– Det här är inte ett jobb man gör ensam, säger han om utmärkelsen.

 Emma Eneström

 


 

2015

  1. Ida Karlsson och Stefan Björnell med hunden Nils. För deras insats att gripa dubbelmördaren i Ljungsbro i November, 2013.

20150224_161740

 


Kasken ska hedra insatser och bygga broar

Publicerad 2015-03-03

AKTUELLT ”För deras mycket väl genomförda gripande av dubbelmördaren i Ljungsbro 2013” tilldelades Ida Karlsson och Stefan Björnell Linköpingspolisens seniorklubbs första Årets Kask.

DUBBELMORDET I LJUNGSBRO

Natten till den 2 november 2013 mördades en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna av en man med ett järnrör. Gärningsmannen dömdes för mord, försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och försök till utpressning, till livstids fängelse.

Ingripandet som Ida Karlsson på IG-verksamheten i Linköping och hundföraren Stefan Björnell tilldelats årets kask för gjordes under deras första pass tillsammans.
– Det känns ju väldigt hedrande. Jag är glad att jag åkte med Stefan, det var ju mest han och Nils som gjorde jobbet. Sen är det kanske egentligen ännu fler som skulle dela på utmärkelsen, eftersom det är en laginsats och många hade mycket tuffare uppgifter, säger Ida Karlsson och syftar bland annat på dem som kom till brottsplatsen och fick ta hand om offren.

De åkte på ett larm om inbrott. Det visade sig vara långt allvarligare än så. När de kom till platsen låg det människor på marken en bit bortom det aktuella huset. En man ropade till dem att gärningsmannen just lämnat platsen och angav samtidigt i vilken riktning. Stefan Björnell och Ida Karlsson förstod att det var bråttom att följa efter.
– Han försvann in mot samhället och där hade det genast blivit svårare att spåra.
Efter en snabb spårning av hunden Nils kunde gärningsmannen gripas.
Enligt Stefan Björnell var han mycket våldsam men gripandet gick relativt smidigt tack vare hans egen erfarenhet, en rutinerad hund och att Ida Karlsson agerade så bra.
– Hon lät mig och hunden göra vårt jobb och i precis rätt tid kom hon in och satte handklovar på honom. Det har jag berömt henne mycket för.

Syftet med utmärkelsen Årets Kask, är enligt Bo Josefsson, vice ordförande i Linköpingspolisens seniorklubb, att förutom att ge poliser positiv uppmärksamhet att bygga en bro mellan seniorerna och de yrkesaktiva poliserna i Linköping. Stefan Björnell planerar att gå i pension när Nils, nio år, är färdig att sluta jobba och Ida Karlsson är relativt ny på banan. Därför passade kanske det här paret extra bra att få dela på den första utmärkelsen.

Årets Kask delades ut på Linköpingspolisens seniorklubbs 71:a årsmöte i form av en plakett i trä tillverkad av en medlem och ett presentkort.
/Emma Eneström


 

 

”Årets KASK”

Vid årsmötet delades för första gången i klubbens historia ”Årets Kask” ut.

Den gick till Ida Karlsson och Stefan Björnell för deras mycket väl genomförda gripande av dubbelmördaren i Ljungsbro under 2013.

 

Årets Kask. Bo Josefsson från Linköpingspolisens seniorklubb delade ut priset till Ida Karlsson och Stefan Björnell. Foto: Annika Manninen<br /><div class="byline italic">Bild: Foto: Annika Manninen</div>

Årets Kask. Bo Josefsson från Linköpingspolisens seniorklubb delade ut priset

till Ida Karlsson och Stefan Björnell. Foto: Annika Manninen.

 

Läs gärna Corren  den 27 februari 2015.

Grep dubbelmördaren – får pris

LJUNGSBRO Stefan Björnell och Ida Karlsson tog upp jakten och grep dubbelmördaren i Ljungsbro. Nu har de belönats med Årets Kask av Linköpingspolisens seniorklubb. Min hund Nils fick upp spår och i den branta slänten ner mot strömmen kom vi ifatt gärningsmannen, berättar Stefan Björnell.

Dubbelmördaren stod ovanför Stefan och Ida i slänten. Han var hotfull, skrek och vevade med sitt bälte mot polismännen.

– När bältet var på väg uppåt släppte jag hunden på honom. Nils attackerade blixtsnabbt och högg honom i armen. Efter en stunds kamp kunde Ida rycka in och sätta handfängsel, berättar Stefan.

Stefan Björnells och Ida Karlssons agerande har fått beröm av självaste Leif GW Persson och belönas nu också med hedersutmärkelsen Årets Kask.

– Det värmer i hjärtat. Det var en fruktansvärd händelse och man tänker mycket på offren och de anhöriga, men jag är glad att vi löste vår uppgift och fick fast honom. Vi har redan ett olöst dubbelmord i Linköping, säger Stefan.

Både Stefan och hunden Nils var rutinerade och hade varit med om liknande situationer förut. Ida Karlsson var däremot ganska ny som polis när det hände och får mycket beröm av Stefan för sitt agerande.

– Då var jag inte rädd utan bara fokuserad på uppgiften, men visst har jag tänkt mycket på det efteråt. Framför allt på dem som drabbades, säger Ida.